
Według wielu z nas kuchnia jest tym miejscem w naszym domu, w którym najprzyjemniej spędza się czas, przede wszystkim na wspólnych rozmowach i spożywaniu posiłków. W nowocześniejszych wnętrzach projekt kuchni zakłada jego połączenie z salonem dziennym, co znacznie ułatwia organizowanie rodzinnych spotkań i imprezowanie w gronie znajomych. Jak zaprojektować kuchnię, aby była zarówno funkcjonalna, ale i nowoczesna
i cieszyła oko wszystkich domowników?
Zasady projektowania kuchni – na co zwrócić uwagę?
Projekt kuchni na zamówienie pozwoli na stworzenie przestrzeni dopasowanej do indywidualnych potrzeb. Zarówno układ szafek, rodzaj blatu, a nawet wysokości i ilość półek powinny być dopasowane do wszystkich domowników, w tym przede wszystkim do osoby, która spędza w kuchni najwięcej czasu, przygotowując posiłki dla pozostałych. W związku z tym decyzja o tym jak zaaranżować kuchnię musi być dokładnie przemyślana.
Pierwsze pytanie, na które warto udzielić odpowiedzi, dotyczy stylu kuchni. Czy stawiamy na klasyczne i tradycyjne rozwiązania, czy też wprowadzamy jeden z dominujących stylów (np. skandynawski, industrialny), bądź też decydujemy się na nowoczesność. Jeśli już będzie to ustalone, warto zastanowić się, co będzie w niej niezbędne np. ciąg szafek i innych mebli, AGD w zabudowie, trójkąt roboczy, wysp itd.. Pomoże to w organizacji wszystkich
niezbędnych naczyń, zastawy stołowej, sprzętów elektronicznych i innych drobiazgów, co w całości składać się będzie na to, czy kuchnia jest funkcjonalna, czy też nie. Czy kuchnia będzie pełniła również funkcję jadalni, czy też posiłki będą spożywane w salonie? Od tego zależy, czy będzie w niej znajdował się stół z krzesłami, czy też mniejszy stolik śniadaniowy, z którego będzie korzystało się raczej okazjonalnie. Projekt kuchni z pewnością wiele zależy od jej wielkości oraz lokalizacji względem innych pokoi.
Kolejnym, lecz nie mniej ważnym krokiem jest wybór materiałów, z których wykonane będą szafki. Powinny być one nie tylko trwałe, ale także łatwe do utrzymania w czystości, a przede wszystkim odporne na ciepło, wilgoć, zabrudzenia i wszelkie uszkodzenia mechaniczne.
Najważniejsze strefy w kuchni
Aby dobrze zaaranżować kuchnię, dobrze jest podzielić ją na kilka stref:
- przechowywania – z ciągiem szafek i półek, zarówno otwartych, jak i zamkniętych
- zapasów – w której będzie gromadziło się produkty o długim terminie ważności, ale także świeżą żywność (lodówka z zamrażarką),
- mokrą – w niej znajduje się umywalka i zmywarka,
- przygotowywania posiłków – z przestrzenią roboczą o odpowiednio dużym i wygodnym w użyciu blacie,
- gotowania – szczególnie narażoną na wysokie temperatury. W niej znajduje się piekarnik oraz płyta kuchenna.
Decydując się na to, co powinno znaleźć się w poszczególnej strefie, znacznie łatwiej jest zaprojektować kuchnię w sposób praktyczny.